Tulokset vai kontrolli?

31.1.2017

Työni puolesta käyn paljon keskusteluja työtehtävän suorittamisen tavoista ja siitä, miten työtä voisi tehostaa. Välillä hämmästyn, kuinka tiukassa on edelleen vahva tahto kontrolloida ihmisten työn tekemistä tai sitä missä itse työ suoritetaan.  

Näen kuitenkin lähes aina sen tuskan, miten tuoda uusia piristäviä tapoja työn kylkeen ja vielä löytää se hiipunut kipinä työntekijästä.

”Etätyö on verkossa terminä rummutettu jo sille tasolle, että se jo itsessään luo kuvan esimiehen ajatuksiin sohvalla röhnöttävästä täysin saamattomasta työntekijästä”

Ei siis ihme, että epäusko murskaa vähäisetkin ajatukset uusien ajatusten jalostamisesta.

Olen itse jo pitkään sisäistänyt asian niin, että etätyötä ei ole olemassa, vaan työ tehdään sopivasta paikasta ja sopivaan aikaan. Joten, miten se on etätyötä, kun työ on mukana koko ajan – varsinkin nykypäivän tietotyössä? Ymmärrän, jos kaveri huristelee ratikalla ympäri stadia kuskaten kansalaisia paikasta toiseen. Ei sitä oikein voi tällä hetkellä tehdä muualta, kuin laitteen ohjaamosta. Ainakaan vielä.

”Kun ajatukset vie tasolle, jossa työn tulos ja aikaansaaminen kiinnostaa, ei pitäisi paikalla olla merkitystä, ellei työ erikseen niin vaadi”

Sopiiko uusi työskentelymalli kaikille? Ei välttämättä. Mutta henkilö voidaan ohjata sopivalla tavoitemallilla oikeaan suuntaan ja samalla ymmärryttää ihmisessä vastuun merkitys, joka on tämänkaltaisen työskentelyn elinehto. Parhaiten vastuu syntyy, kun ihminen ymmärtää hänen panoksensa merkityksen ja siitä syntyvät mahdollisuudet. Pakottamalla ei synny mitään. Myös työn suorittamisen kannalta on varmistettava sopivat työvälineet sekä se, että työ onnistuu varmasti, teki sen sitten mistä tahansa. 

”Aikanaan konttori muodostuu mukavaksi kohtaamispaikaksi, jossa nähdään sattumalta tai sovittuna aikana”

Vapaus valita ei karkota ihmisiä toimistolta, päinvastoin. Enemmänkin malli luo vaihtoehtoja ruuhka-aikojen ohittamisen tai huomioida vaihtuvat kelit. Vapaus valita rakentaa luottamusta työnantajaan.

Taannoin juttelin esimiestyöstä ja minulle todettiin, että hyvän esimiehen pitää tietää missä alaiset ovat. Aha, eikö aikaansaaminen kiinnosta? Kiinnostaa toki, mutta pitää tietää tarkalleen missä on ja milloin. Miksi? Ok, jos kyseessä on tarve tarkistaa, se onnistuu, koska minulla välineet siihen. Mutta miksi ihmeessä minä haluan kytätä koko ajan missä tiimini on? Itselläni on ihan tarpeeksi hommia ja vielä sen lisäksi pitäisi vaatia tiimiltä kellokorttia ja siitä tehdä oikein tekemällä lisää hommia itselleni! En oikein ymmärtänyt koko ajatusta, koska meillä on aikuisia ihmisiä töissä ja heillä vastuu liiketoiminnan kehittymisestä omalla panoksellaan ja sen mukaiset tavoitteet, joiden eteen esimiehet tekevät töitä taatakseen ihmisen onnistumisen. Seuraamme aikaansaamista, osallistamme, tuemme ja luotamme. Me mahdollistamme.

Jos haluat kontrolloida, laita porukka karsinaan. Voit sitten päivystää kaikkia yhdellä silmäyksellä. Tulokset voit unohtaa, mutta ainakin kaikki ovat tallessa, eikä pahoilla teillä tai laiskottelemassa.

Pelit ja pensselit ovat nykyään siinä mallissa, että homma onnistuu varmasti, kun vapaudut kontrollin ikeestä. Työhyvinvointia voi siis ruokkia helposti, mutta tavoitteista ei tarvitse eikä saa tinkiä.

Timo Sarpalinna

Timo Sarpalinna

Kumppaneitamme
Helpdesk
0201 42 42 42

Vantaa

Mittalinja 1 01260 Vantaa Katso kartta! 0201 424 200
Call Now ButtonSoita tästä!
Luethan rekisteriselosteemme ja tiedot evästeiden käytöstämme