Tuhoatko arkesi tai lomasi ilman priorisointia?

29.5.2017

Loma.
Sitä kaikki odottavat ja samalla koittavat puristaa kaiken tekemättömän todo-listan loppumattomasta kannasta ennen kuin on lupa rentoutua. Hullua.
Tunnustan. Sama efekti välillä (=aina) ja silti jää vielä listaan tehtävää.

”Ei työ tekemällä lopu”

Esimerkkinä sähköposti, joka on ihmisille moniulotteinen työkalu. Toiset kokevat, että pitää vastata välittömästi, jotta luodaan tehokas kuva. Vastasitko välittömästi etanapostin lähetykseen ja kuka odotti sitä heti? Onko tässä nykyaikaisen viestintätavan tuoma tuska vai voiko sitä helpottaa?
Itse toteutin asian suhteellisen helposti. Käytän puhelimessa aktiivista sähköpostin vastaanottoa ja luonnollisesti sitä tulee, eli huomioni kiinnittyy helposti sähköpostilaatikon kilkutukseen.
Toimenpide.
Jos olen suonut aikaa johonkin muuhun, laitan puhelimen äänettömälle. Kun tarkastelen postejani, lajittelen ne suoraan kansioihin, jotka on priorisoitu minulle tärkeysjärjestykseen ja jotka puran silloin, kun olen tälle määritellyt ajan. Näin toimin lomani aikana. Inhoan keskeneräisiä asioita ja voin tällä tavalla priorisoida kriittiset asiat ja hoitaa ne pois päiväjärjestyksestä. Mikään ei ole motivoivampaa, kuin auttaa omaa väkeä tai asiakasta hädässä aurinkotuolissa istuen, auringon ladaten akkuja tulevaa talvea varten. Pieni vaiva, iso fiilis.

Tässä on yksi osa-alue, jolla myyntihenkilö voi vapauttaa aivokapasiteettia päivän kohtaamisiin, eikä mieti jokaista saapuvaa aktiviteettia. Liian usein yritetään ajaa kaikkia yhtä aikaa ja saadaan aikaiseksi näennäinen kiire. Tuska on valmis.
Työllä ei ole selkeitä rajoja. Vai onko?

”Jokainen määrittelee oman päivärytminsä omaan työtahtiin ja työtehtävien vaatimuksiin sopivaksi”

Olen tähän itselleni toteuttanut rytmin, joka sallii vaikka kesken päivän piristävän treenin tai muuten vaan olemisen. Tätä ei Suomen työkulttuuri oikein vielä hyväksy ja kuuntelinkin mielihyvällä, kun Pekka Pohjapalo luennoi aikanaan asiasta työhyvinvointiin liittyen. Tunnusti itse ottavansa 15 minuutin päiväunet välillä. Wau!

Kulttuurimme ihannoi työnarkomaniaa. Työnarkomaniasta on enemmän haittaa, kuin hyötyä pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.
Työ on vahvasti keskeinen osa elämäämme ja niin sen kuuluukin olla. Mutta se, miten töissä voimme, on jaksamisen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Silti vakava työuupumus lisääntyy jatkuvasti ja väsymme työstä, jonka pitäisi tuottaa päivittäistä iloa ja tyydytystä.
Tietotyö on siis muuttanut esim. myyntityötä merkittävästi ja se on merkittävä, iso muutos valtakunnan ajasta ja paikasta riippumattoman henkilöstön työtavoissa ja rutiineissa.

Työntekijän oman ajankäyttö korostuu, kun työn tekemisen ajankohtaan ei suoranaisesti puututa, ainoastaan esimiehen haaste on seurata mahdollisen liiallisen työskentelyn aikaa.
Johtaminen on ajattelemista huomioiden ihmisten ajattelua sekä toiminnan ymmärtämistä. Suunnan valitsemista ja näyttämistä, edessä kulkemista, kohtaamisia. Havaita ihmisten vahvuudet sekä potentiaalit, jotta virittäminen täyteen suoritukseen onnistuu. Persoonan huomioimista tosiasioiden kohtaamisessa, vaikka ajankäytössä. Itsensä johtamisen kulmakivenä tämän kaltaisessa mallissa on asioiden priorisointi.

Ja ole armollinen itsellesi, et ole kaikkivoipa. Tai ainakaan kovin pitkään.

 

Timo Sarpalinna

Timo Sarpalinna

Kumppaneitamme
Helpdesk
0201 42 42 42

Vantaa

Mittalinja 1 01260 Vantaa Katso kartta! 0201 424 200
Call Now ButtonSoita tästä!
Luethan rekisteriselosteemme ja tiedot evästeiden käytöstämme