Tehokas päivä vai tuntiajattelu?

14.2.2017

Yrittäjä tuttuni kysyi minulta tänään, että miten varmistan tehokkaan päivän ja pidän huolen sovituista työtunneista, kun olen etänä. Mietin hetken aikaa vastaustani, ja koska hän edustaa ammattikuntaa, jossa työ pääosin tehdään toimipisteessä asiakkaiden takia, ymmärsin minun arkeni olevan etäinen asia hänelle.

Kysymys on sinänsä aiheellinen, koska kuitenkin palkkaus yleensä perustuu tunteihin, oli kyseessä sitten kuukausi- tai tuntipalkka, työtä mitataan tunneissa. Loogista.
Edelleen, kautta aikojen aikaansaaminen on ollut kuitenkin se asia, joka kiinnostaa ja silti tunti on yksikkö, jota käsitellään työn tekemisen määreenä, pois lukien palkkiot tai provisiot.
Ok, erotetaan myös ns. urakat pois, joissa tuo aikaan saaminen vs. tehokkuus näyttelee isoa osaa eli jos käytät liikaa aikaa, urakka kusee.
Toisaalta myös provisio-/palkkio-palkkauksessa aikaansaaminen näyttelee isoa osaa tilipussin pulleuden takaamiseksi ja pistää yrittämään parasta tehokkuutta.

Vastasin hänelle, että teen työni siellä missä se parhaiten onnistuu ja minulle sopii, koska työni puolesta liikun paljon ja minun on mahdollista tehdä työni tällä tavalla. Ja rytmitän oman työni viikon aikana niin, että se on mahdollisimman tehokasta.
Keskustelu oli sinänsä mielenkiintoinen, koska hänellä on mahdollisuus samaan ja itse asiassa sovittaa rytmiä oman arjen ja perheen sekä opiskelun mukaisesti. Ei siis eroa yhtään toistemme arki, mutta jotenkin taas tuo etätyö pirulainen sanana saa sen kuulostamaan jotenkin epäilyttävältä. Ja ainoa ero on perinteinen käsin suoritettava työ vs. tietotyö.

”Tässäkö se dilemma nyt on?”

Tämäkö saa ihmiset epäilemään sitä, että onnistuukohan tuo homma nyt siellä jossain, missä ikinä onkaan vai mitä kummaa tapahtuu?

Jotenkin tämä avasi tänään itselle tuon ihmetyksen tuolla toisessa päässä, jota en ole ymmärtänyt. Kuitenkin kyseessä on vain erilainen työ, suoritus tapa sekä välineet.

”Hänellä on välineet, joilla työ onnistuu, samoin minulla.”

Näissä molemmissa työtehtävissä on sama nimittäjä. Vastuu. Hän yrittäjänä vastaa itselleen siitä, että tarpeeksi töitä. Ei koe tässä mitään eroa omaan työhöni, jos ei aikaan saamista tapahdu, homma sakkaa nopeasti.
Meille molemmille on tärkeää se, että on mahdollista itse säädellä omaa aikataulua ja toimia sen puitteissa ilman perinteistä virka-aika ajattelua ja myös se, että se mahdollistetaan omasta tai toisen toimesta.

Arvokasta keskustelua taas kerran, ja tämä on se asia monen muun joukossa, josta nautin työssäni. Pääsen haastamaan ja keskustelemaan erilaisten hahmojen kanssa erilaisista työskentelytavoista ja miten niillä voidaan parantaa työhyvinvointia.
Vielä parempi on, kun saan ihmiset ajattelemaan etätyö-termiä toisella tavalla. Mieluummin, romuta se.
Ja vielä kun onnistutaan vapauttamaan omat ahtaat ajattelut ja edistämään työhyvinvointia, josta me kaikki yhdessä ollaan vastuussa.
Työhyvinvointia ei voi työntää työntekijän vastuulle. Eikä työnantajalle. Ei, se kuuluu kaikille.

Timo Sarpalinna

Timo Sarpalinna

Kumppaneitamme
Helpdesk
0201 42 42 42

Vantaa

Mittalinja 1 01260 Vantaa Katso kartta! 0201 424 200
Call Now ButtonSoita tästä!
Luethan rekisteriselosteemme ja tiedot evästeiden käytöstämme