fbpx

ICT-laitteiden hankintaprosessi

Lähes jokaisessa yrityksessä on eurojen hallitsematon musta aukko, joka monesti aiheuttaa myös eriarvoisuuden tunnetta työntekijöiden keskuudessa. Se on ICT-laitteiden hankintaprosessi.

Useissa yrityksissä on henkilö- tai tehtäväkohtaiset enimmäishinnat tietokoneille ja puhelimille. Kukaan ei kuitenkaan seuraa, kuka ostaa laitteita ja kuinka usein, eikä yritys tiedä paljonko näihin laitteisiin on kulunut rahaa esim. edellisenä vuonna.

Yritystasolla tämä on johtanut tilanteeseen, jossa henkilökunnan laiteinvestoinnit ovat tuloslaskelmassa yhden könttäsumman sisällä, eikä kukaan osaa sanoa paljonko niihin on mennyt rahaa eikä varsinkaan sitä, paljonko kukin työntekijä on käyttänyt niihin rahaa.

”Työntekijöiden keskuudessa tämä aiheuttaa usein eriarvoisuuden tunnetta, jota ei tuoda julki.”

Vaatimaton työntekijä saattaa ihmetellä, miksi kollega saa kerran vuodessa kalliin uutuuspuhelimen ja kannettava tietokonekin vaihtuu uuteen huippumalliin parin vuoden välein samaan aikaan, kun hän itse on saanut pärjätä samoilla perustason työkaluilla jo useamman vuoden.

Molemmat ongelmat kasvavat entisestään, jos kyseessä on konserni, johon kuuluu useita yrityksiä. Kukaan ei tiedä, miten kukakin esimies tekee alaistensa työkaluja koskevia päätöksiä ja kuinka epätasaisesti budjetoidut rahat jaetaan. Oman hankaluutensa soppaan tuo myös epäselvä työnjako. Voin lyödä vetoa, että jos kysyn asiasta kymmenessä tällaisessa konsernissa, kukaan ei osaa kertoa yhdenkään yrityksen toteutunutta laitekulua henkilöittäin.

Yritysten tulee herätä tähän, sillä hankintaprosessin tehokkaalla hoidolla saavutetaan säästöjä, täydellinen ennustettavuus sekä läpinäkyvä yhdenvertaisuus työntekijöiden kesken. Ratkaisu on luoda järjestelmä, jossa kaikilla työntekijöillä ja toimihenkilöillä on oma henkilökohtainen budjetti, jonka rajoissa laitteita voi ostaa. Lisäksi vaaditaan selkeät pelisäännöt siitä, mitä hankintakuluun lasketaan mukaan ja kuka hankinnoista päättää. Tällaisen järjestelmän pohjalta yritysjohdolle voidaan raportoida kvartaaleittain, paljonko budjetissa on ollut rahaa käytettävissä ja paljonko siitä on käytetty. Sääntöjä noudattamalla ylitykset eivät ole mahdollisia, sillä työntekijä voi hankkia laitteita vasta kun omassa budjetissa on siihen rahaa.

Jos työntekijältä kuitenkin rikkoutuu laite eikä ”omaa rahaa” ole, on sitäkin varten oltava pelisäännöt. Reiluin tapa hoitaa asia on tarjota työntekijälle perustasoinen, yleensä käytetty varalaite siihen saakka, kunnes oma budjetti riittää paremman laitteen hankintaan.

Patrik Lampén
Toimitusjohtaja

Palvelua Suomen parhaalla meiningillä

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi - asiantuntijamme ottavat sinuun yhteyttä.

Vantaa

Mittalinja 1
01260 Vantaa
Katso kartta!

0201 424 200
info@nsf.fi
etunimi.sukunimi@nsf.fi

Tampere

Sammonkatu 28 B
33540 Tampere

0201 424 200
info@nsf.fi
etunimi.sukunimi@nsf.fi

Espanja

Fuengirola

0201 424 200
info@nsf.fi
etunimi.sukunimi@nsf.fi

Copyright 2021
Network Services Finland Oy
All rights reserved

Call Now ButtonSoita tästä!