Onnistumiseen tarvitaan mahdollistajia sekä luottamusta

10.1.2017

Ketä kiinnostaa, kuka tekee ja miten oman työnsä ja missä? Vai onko kiinnostus enemmän kontrollin tuomaa vallan hekumaa, joka saa esimiehen hyrisemään tyytyväisenä?
Minua kiinnostaa. Mutta vain se, että työssä tai tehtävässä onnistutaan ja soturin ilme on kirkas. Ja onnistumiseen tarvitaan mahdollistajia sekä luottamusta. Mahdollistajat, eli esimiehet, ovat keskeisessä roolissa onnistumisessa sekä luottamuksen kivijalan muuraamisessa.
Riittääkö mahdollistavan esimiehen tuki ja turva yksin, jonka jälkeen hän voi sitten hyvän omantunnon kumileimasimella tyytyväisenä todeta oman tehtävänsä suoritetuksi? Ei se vaan riitä, onnistuminen vaatii kaksi hahmoa minimissään.

”Parisuhde. Tuo pyhä pirulainen, joka kipinöi, säkenöi, hehkuu ja välillä hiipuu arjen kommelluksissa”

Molemmat ovat velvoitettuja tekemään kaikkensa parisuhteen eteen, jotta matka onnistuu. Pienet kompuroinnit ja törmäilyt vain vahvistavat, eikä niistä kannata tehdä saippuaoopperaa. Eteenpäin!
Osallista, vaadi, jousta ja pidä kiinni yhteisestä tavoitteesta. Molemmat.

Kun palikat tältä osin onnistumiselle on varmistettu, on myös minimistandardien aika. Miksi? Se luo turvaa ja auttaa ymmärtämään, mihin ollaan matkalla ja mitä se vaatii. Kyseessä ei ole mikään käsittämätön vaatimus tai taso, joka pitää saavuttaa hampaat irvessä, vaan puhuisin enemmän peruskuntokaudesta, jolla varmistetaan tarvittava aktiivisuustaso onnistumisen takaamiseksi.
Olen jopa saanut kommentteja siitä, että tuo on vittuilua. Olkoon, koska minä välitän ja teen sen, minkä parhaaksi näen yksilön tai tiimin eduksi. Sopivat rajat ovat vain turva vauhdikkaassa arjessa. Luovuus ei siitä kärsi, jos sitä ei mene ronkkimaan ja miksi sitä pitää ronkkia? Ei pidä.

”Luovuus antaa kokeilulle siipiä ja kehittää yksilöä paremmin, kuin pakotettu malli”

Esimiehen pitää sopivasti ärsyyntyä asioista, jotka eivät vie tahdottuun tulokseen tai jos luistetaan sovituista asioista. Mutta ei niihin saa jäädä möyrimään. Rytmi kasaan ja matkaan. Jos pitää kiinni kivijalan rakentamisen ministandardeista, niin ärsyyntyminen on vain hyvä merkki siitä, että ollaan hereillä ja matkassa on sopivasti tunnetta mukana.
Minimistandardit koskevat siis myös esimiehiä, eli tavoite/tulos on yhteinen maali, ei pelkästään työntekijän ongelma, mutta ei myöskään mikään valtuutus siirtää työtehtävää esimiehelle. Sitä varten meillä on osaamiset ja roolit.

Tiimi on kuin kommuuni, jossa ryhmä ihmisiä sykkii yhdessä tai erikseen ja kohtaa väkisinkin erilaisia ajattelumalleja. Siksi ministandardit ovat tuki ja turva. Kaikki tietävät, miten pelataan. Luovalle ajattelulle ja keskustelulle jää kyllä tilaa.
Yritys/työnantaja varmistaa olosuhteet ja luo esimiehelle valmiudet onnistumiselle sopivien työvälineiden sekä mahdollisuuden valita työsuorittamisen paikan, oli se sitten missä tai milloin tahansa. Saavutettu tulos kiinnostaa, ei kontrolli.

Menestys tai vaikka vaan onnistuminen tavoitteellisessa tehtävässä, on nälkä, joka ajaa eteenpäin ja harvoin monikaan onnistuu siinä yksin.
Sitä varten on yritys, joka luo mahdollisuuden tehokkaaseen ja mahdollistavaan työympäristöön. Sitä varten on esimies, joka varmistaa tehokkuuden ja mahdollistaa onnistumisen. Sitä varten on soturi, joka omalla aktiivisuudellaan ja parhaalla luovuudella luo itselleen mahdollisuuksia onnistumiselle.

Sitä varten me ollaan täällä. Yhdessä.

Timo Sarpalinna

Timo Sarpalinna

Kumppaneitamme
Helpdesk
0201 42 42 42

Vantaa

Mittalinja 1 01260 Vantaa Katso kartta! 0201 424 200
Call Now ButtonSoita tästä!
Luethan rekisteriselosteemme ja tiedot evästeiden käytöstämme