Loman jälkeen sähköä ja palautetta

29.8.2017

Levoton yö ennen viikon aloittavaan aamuun heräämistä, on tuttu tunne pitkän vapaan tai loman jälkeen. Jossain vaiheessa käynnistyminen saattaa olla vaikeaa, mutta kesäinen aamu ja aurinko antavat minulle selkeästi virtaa, eikä huonosti nukuttu maanantain vastainen yö tunnu. Tai ainakin niin luulen. Ajelen töihin. Liikenne on vielä selkeästi rauhallisempaa normiarkeen verrattuna.

Olen yleensä ajoissa paikalla ja odottelen tiimini saapumista paikalle viikon aloittavaa myyntipalaveria varten. Osa on palannut jo aiemminlomalta ja loputkin sotureista palaavat arkeen. Tarkastelen CRM:n sisältöä ja tunnen ärtyneisyyden kasvavan sisälläni. Sovitut asiat ovat soturien osalta hoitamatta.

”Väkisin ajattelen, että tätäkö se mutkaton työ on? Onko liika vapaus sittenkään hyvä asia?”

Pommi on valmis purkautumaan.

Palaverissa tuon asian esille. Kireys on varmasti havaittavissa minusta. Olen silti päättänyt, että teen parhaani siinä, että en pilaa kenenkään viikkoa oman vitutukseni takia.Käyn agendan läpi rutiininomaisesti ja tuon esille asiat, jotka minua vaivaavat ja joiden huomaan vaikuttavan tulevaisuuteen negatiivisella tavalla onnistumisen suhteen. Selkeästi sähkö vaikuttaa ja rentous
häviää. Palaveri päättyy, ja kaikki siirtyvät vähin äänin arjen askareisiin omille tahoilleen. Kylvinkö paskan fiiliksen siemenen heti viikon alkuun? Saattaa olla juuri näin, mutta asia oli tuotava esille. Tekeekö se minusta paskan esimiehen ja johdanko pelolla? En. Puutun asioihin, koska välitän, ja jos se välittäminen sattuu, uskon sen johtavan positiiviseen tulokseen.

Minä ja yritys mahdollistamme työn tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta, joten olen velvollinen huolehtimaan onnistumisesta ja varmistamaan, että työ voidaan suorittaa mahdollisimman tehokkaasti. Jos en puutu asiaan, en hoida omaa tehtävääni enkä välitä. Mutta minä satun välittämään, enkä suostu olemaan puuttumatta.

”Liian usein sysätään vastuu työlle, joka mahdollistaa vapaamman kulttuuriin, eikä oteta itse vastuuta kokonaisuudesta työn johtamisen suhteen.”

Kun työntekijöille luodaan työympäristö, joka mahdollistaa työn tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta, esimiehen vastuu ei häviä mihinkään. Paljon puhutaan ns. etäjohtamisen haasteista, mutta en itse näe mitään eroa siinä, onko henkilö lähellä fyysisesti tai digitaalisesti. Mokoma etätermi voitaisiin jo haudata.

Joka tapauksessa on pidettävä huoli siitä, että tilivelvollisuus pysyy ja kehittyy ja samalla on myös huolehdittava jatkuvasta kommunikoinnista ja tuesta tarpeen mukaan. Pelit ja vehkeet eivät yksi sitä rakenna, ne ovat vain apuvälineitä vapaamman työkulttuurin luomisessa.

Ja jokainen joskus laiskottelee, turha edes yrittää selittää muuta. Jos se ei häiritse kokonaisuutta, ei sillä ole väliä. Esimiehen tehtävänä on katsoa kokonaisuutta ja puuttua kokonaisuutta häiritseviin tekijöihin. Se on esimiehen velvollisuus. Toimiva tiimi ja yhteiset pelisäännöt ovat kaiken perusta. Tuolta perustalta lähtevät työtyytyväisyys, onnistumisen siemen tulevaisuutta varten ja lopuksi positiiviset asiakaskokemukset.

Minulla on nykyään tapana kysyä jälkikäteen fiiliksiä palaverien tai henkilökohtaisten keskusteluiden jälkeen, jotta opin enemmän ihmisten ajattelusta ja suhtautumisesta. Edellä kuvailemassani tilanteessa sana osui, upposi ja jopa kipeästi, mutta samalla se upposi myös ymmärrettävästi. Tärkeintä on jatkaa ja edelleen mahdollistaa työn sekä tuloksen onnistuminen, ei velloa negatiivisissa jälkimainingeissa. Tätä kokonaisuutta ei oikein pelkästään voi hoitaa digitaalisesti, mutta nykyaikaisten työvälineiden ja mahdollisuuksien avulla sitä voidaan tukea. Tarvitaan myös lähellä oloa. Onnistuminen on kokonaisuudesta kiinni.

Rajat ovat rakkautta, ja se lisää luottamusta ajan kanssa. Polku ei ole aina helppo, mutta kantaa pitkälle, kunhan on kärsivällinen. Uskalla siis mahdollistaa, mutta uskalla myös puuttua.

Timo Sarpalinna

Timo Sarpalinna

Kumppaneitamme
Helpdesk
0201 42 42 42

Vantaa

Mittalinja 1 01260 Vantaa Katso kartta! 0201 424 200
Call Now ButtonSoita tästä!
Luethan rekisteriselosteemme ja tiedot evästeiden käytöstämme