Teemme paljon töitä nykypäivänä ja työmme on usein stressaavaa. Monet istuvat toimistossa monta tuntia ja kehomme saattaa olla huonossa asennossa pitkään. Huonossa asennossa oleminen muuttaa ryhtiämme. Jokainen voi parantaa omaa ryhtiään nostamalla rinnan pystyyn, hartiat taakse ja lantion eteen.
Liikunta on tehokas keino edistää terveyttä, kohentaa fyysistä kuntoa ja ylläpitää toimintakykyä. Aerobinen liikunta, kuten kävely, juoksu tai pyöräily, vilkastuttaa verenkiertoa ja parantaa hapenottokykyä.
”Vähimmäissuositus aerobiselle liikunnalle on kaksi tuntia viikossa”
Aerobinen liikunta sisältää kohtuukuormitteista ja raskasta liikuntaa. Raskas liikunta tarkoittaa hikoilemista kunnolla ja puuskuttamista. Vastusharjoittelu, eli esimerkiksi kuntosalilla käynti vahvistaa lihaksia ja luustoa. Lihasvoimien kehittyminen edellyttää vähintään 2-3 kertaa viikossa suuria lihasryhmiä kuormittavaa keskimäärin 60 minuutin kestoista liikuntakertaa.
Monipuolinen liikunta parantaa myös sekä tasapainoamme että liikkumisvarmuuttamme ja vähentää loukkaantumisia. Tasapainoa voi kehittää välineilläkin, esimerkiksi tasapainolaudoilla. Tasapaino on ominaisuus, jota tulet tarvitsemaan aina ja kaikkialla.
Liikunnan lisäksi kehomme tarvitsee lepoa ja ravintoa. Lepo voi olla vaikka hierojalla käynti. Hierojalla kannattaa käydä ennen kuin tulee vammoja!
Ravinnossa monipuolisuus on hyväksi. Ravinnon avainsanat ovat: vaihtelevaa, värikästä, vähäsuolaista ja vitamiineja. Vältä eineksiä ruokavaliossasi.
Muutama vinkki liikkumiseen:
Aloita maltilla. Lisää kevyttä liikuntaa. Valitse itsellesi mieluinen tapa liikkua. Muista monipuolisuus.
Petteri Grzemba
harjoittelija