Älä ole jumissa – luovu pelosta

22.11.2016

Maanantain aikaisen aamun tunteina ajelin kohti toimistoa. Marraskuu näyttää oman kauneutensa piiskaavan sateen kera ja pimeys tuntuu läpitunkevalta. Liikenteessä on muitakin matkalaisia ja suurin osan tuntuu ajavan yksin. Huomaan ajattelevani, että onkohan heillä mahdollisuus valita työtehtävän suorittamiseen paikkaa oman valinnan mukaan vai onko vain pakko lähteä leimaamaan kellokortti tai jokin muu syy?
Olisin itse voinut jäädä kotiin aloittamaan päiväni ja huomioida kelin sekä sen todennäköisesti aiheuttamat lieveilmiöt, mutta silti lähdin. Miksi? Minulla on vapaus valita.

Edelleen on tehtäviä, joissa paikalla olo on välttämätöntä, mutta silti kohtaan joka viikko ihmisiä, joiden työ hoituisi huomattavasti mutkattomammin.
Ja silti ei mahdollisuutta suoda! Mikä ihme siellä on esteenä? Pelko? Itsekkyys?
Onko se tyyppi yhtään tehokkaampi toimistolla, jos v-käyrä huutelee punaisella aamun moottoriurheilun jälkeen, kun hänen mielestään kaikki edessä olevat kanssa autoilijat olivat vähintäänkin kierroksella ohitettavia. Tai on julkisen kuljetuksen myöhästelyn armoilla täyteen ahdetussa tölkissä.
Kysyn vaan.
Edellä mainituille on selkeä syy, ihminen tuntee olevansa jumissa. No ei ihme, kun kaikki änkeää samaan aikaan, samaan suuntaan. On vain yksi mahdollisuus, eteenpäin.
Voisiko aloittaa työt kotona ja siirtyä päivän mittaan toimistolle tai muuhun kohteeseen tarpeen mukaan jatkamaan päivän akteja? Voi.

”Kuinkahan paljon säästyisi ylimääräisiä negatiivisia purkauksia aamuliikenteessä, jos ihmisillä olisi vapaus valita?”

Etätyö on kärsinyt sanansa mukaisesti, koska se luo osalle jotenkin ihmeellisen ajatuksen työntekijästä tehottomana vätyksenä. Tämän takia en pidä koko termistä. Ja miten ihmeessä sitä työtä tehdään etänä? Sehän on siinä sinun edessäni koko ajan! Silloin kun sen sallit.

Kontrolli tai vahtaaminen vanhassa merkityksessä ei minun mielestäni enää toimi. Jos vaikka puhuttaisiin enemmän osallistavasta vaatimustasosta, jolla päästään tuloksiin. Osallistaminen tuloksen sisältöön ”miksi teemme näin” ja sen merkityksen ymmärryttäminen, rakentaa vahvaa pohjaa sille, miksi yksilön panos on merkittävä yrityksen tai yhteisön kokonaisuudessa. Ja hei, luotetaan. Kyse on ihmissuhteista. Jos et luota, miten ihmeessä hän sykkii sinulle ja yhteisölle? Eikä se tarkoita vaatimustason laskemista, päinvastoin. Vaatimustaso luo turvallisuutta ja antaa suuntaa, jota muokataan terävään iskuun matkan varrella.

”Luottamus ja vaatimustaso ovat yllättävän sopiva pari. Ja se rokkaa!”

Mitä jos huomioidaan enemmän tuloksia työssä (pakko-) käymisen sijasta?
Joka päivä ei välttämättä tarvitse lähteä ja sen tuoma tehokkuus on muokannut oman päivärytmini aivan toiseksi, kuin esimerkiksi vuosia sitten.
Keskityn niinä päivinä ihmisiin ja kohtaamisiin, jolloin olen esim. toimistolla ja kun teen työni kotoa tai muualta, hoidan muut keskittymistä vaativat asiat silloin.

Meillä on teknisesti todella huippuluokan välineet työtehtävien suorittamiselle. Käytämme Suomessa eniten mobiilidataa, kuin vastaavasti muualla maailmassa. Olemme omaksuneet ajatuksen, että tulevaisuudessa työn tekemisen uskotaan olevan nykyistä monimuotoisempaa niin ajan, kuin paikankin suhteen.
Meillä on siis pelit ja pensselit.

Silti osa vielä pelkää. Jotain. Luovu pelosta.

Traffic in rainy day with road view through car window with rain drops

Timo Sarpalinna

Myynti- ja markkinointijohtaja

Kumppaneitamme
Helpdesk
0201 42 42 42

Vantaa

Mittalinja 1 01260 Vantaa Katso kartta! 0201 424 200
Call Now ButtonSoita tästä!
Luethan rekisteriselosteemme ja tiedot evästeiden käytöstämme